szubmolekuláris jelentése

További hasznos idegen szavak

pontifikál

  • vallás főpapi szertartást végez (pápa, érsek, püspök)
  • középkori latin pontificare ‘ua.’, lásd még: pontifex

karakalpak

  • néprajz az Aral-tótól délre élő, a kipcsakhoz közel álló nyelvet beszélő törökös nép
  • török, ‘ua.’, tkp. ‘fekete sapkás’: kara ‘fekete’ | kalpak ‘sapka’
  • magyar kalpag
A szubmolekuláris és még több tízezer szóban és írásban is használt idegen szó jelentése megtalálható a topszótár – idegen szavak szótárában. Az idegen szavak értelmezésében és megértésében további segítséget nyújt, hogy a szótárban egymástól elválasztva, csoportosítva láthatóak az egyes előfordulási témakörök szerinti magyarázatok, jelentések.

pacientúra

  • orvosi betegkör, egy orvos által rendszeresen kezelt betegek köre
  • német Patientur ‘ua.’, lásd még: páciens

grillázs

  • konyhaművészet édesség pirított cukorból és darált dióból, mogyoróból, mandulából
  • francia grillage ‘pörkölés roston’ ← griller ‘roston süt’, lásd még: grill

matelassé

hipogeúzia

  • orvosi meggyengült ízérzékelés
  • tudományos latin hypogeusia ‘ua.’: görög hüpo ‘alatt, kevéssé’ | geuszisz ‘ízlelés’ ← geuó ‘megízlel’

neurokirurgia

kompendiózus

  • kivonatos, vázlatos
  • német kompendiösfrancia compendieux ‘ua.’, lásd még: kompendium

gazifikál

  • kémia gázosít, szilárd fűtőanyagot gázzá alakít
  • tudományos latin gasificarefrancia gasifier ‘ua.’: lásd még: gáz | latin facere ‘tesz vmivé’

abszolúte

  • tökéletesen, feltétlenül
  • latin absolute ‘ua.’, lásd még: abszolút

stáció

appretál

  • textilipar kikészít, különlegesen kezel
  • német appretieren ‘ua.’, lásd még: appretúra

etnomuzikológia

  • zene a természeti népek zenéjével foglalkozó tudományág
  • lásd még: etno-, muzikológia

rezervált

  • tartózkodó, kimért, begombolkozott, óvatos
  • tartalékolt, fenntartott
  • német reserviertfrancia réservé ‘ua.’, lásd még: rezervál

eucholia

kiejtése: eukólia
  • orvosi az epe normális működése
  • tudományos latin, ‘ua.’: görög eu ‘jól’ | kholé ‘epe’