Az angol kölcsönös névmások (Reciprocal Pronouns)

A kölcsönös névmások egy olyan cselekvést fejeznek ki, ami a mondat összes alanyára hatással van. Két formájukat ismerjük, az each other-t és a one another-t: a két alak között csak az alapján teszünk különbséget, hogy két vagy több személyre vonatkozik a cselekvés. A jelentésük egymás, egymást, egymásnak, egymással.

 

  • each other: két alany esetén
    My best friend and I gave each other gifts on Christmas Day. (Karácsonykor a barátom és én megajándékoztuk egymást.); At the end of the wedding ceremony, the husband and the wife kissed each other. (Az esküvői szertartás végén a férj és a feleség megcsókolták egymást.)

 

  • one another: kettőnél több alany esetén
    The kids shared their toys with one another. (A gyerekek megosztották egymással a játékaikat.); In the past me and my friends used to be very close, but now we rarely see one another. (Régen nagyon szoros volt a viszonyunk a barátaimmal, de ma már alig látjuk egymást.)

 

Azért használjuk őket, hogy elkerüljük a szóismétlést, és gördülékenyebbé tegyük a szöveget.

  • Amy loves Brian and Brian loves Amy. (Amy szereti Briant, és Brian szereti Amyt.) ? Amy and Brian love each other. (Amy és Brian szeretik egymást.)